Waardebepaling

Krijg een realistische waardering van je bedrijf en de tools om het zelf op te volgen

Benieuwd naar de waardering van je onderneming voor een overname of kapitaalronde? Krijg inzicht op basis van meerdere methodes die bij jouw situatie passen.

Voordelen
Nadelen

Wat houdt een waardebepaling in?

Een waardebepaling zorgt ervoor dat je een bedrag op de waarde van je bedrijf kan plakken. Er bestaan verschillende waarderingsmethodes om tot een goede waardebepaling te komen:

  • Historische waarderingsmethodes
    • Netto boekwaarde
    • Cost-to-duplicate methode
    • Multiple methode
  • Toekomst waarderingsmethodes
    • Discounted Cash Flow methode (DCF)
    • Venture Capitalist methode

Door een combinatie van verschillende methodes op basis van financiële analyses, marktanalyses, bedrijfsactiva en toekomstperspectieven berekent men een eerlijke en realistische waarde van je onderneming.

Waarom de waarde van je bedrijf laten bepalen?

Een waardebepaling is nodig wanneer je je bedrijf wil verkopen aan een andere partij, maar ook als je privé-investeerders via aandelen wil aantrekken. Een waardering kan je ook helpen beslissen of het wel de moeite waard is om te verkopen of investeerders aan te trekken.

Wanneer je de waardering van je onderneming niet kent, is het bovendien moeilijk om in te schatten welke impact een kapitaalverhoging kan hebben op jouw aandeelhoudersstructuur.

Dankzij een goede waardering sta je bovendien in stevige schoenen om te onderhandelen en om in te schatten of een voorstel van investeerders al dan niet marktconform en aantrekkelijk genoeg is.

Hoe gaan we te werk?

Bij een waardebepaling gaan de adviseurs van The Harbour jouw onderneming waarderen op basis van verschillende gangbare waarderingsmethodes. Het is belangrijk om daarbij de methodes te gebruiken die bij jouw type onderneming passen. Een tech-startup ga je anders waarderen dan een landbouwbedrijf. Door ons te richten op waarderingsmethodes die specifiek geschikt zijn voor jouw bedrijf, krijg je een goede indicatie van wat je bedrijf waard kan zijn. 

Daarna voeren we marktonderzoek uit om te kijken hoe jouw onderneming gewaardeerd is ten opzichte van vergelijkbare bedrijven en of de gehanteerde waardering marktconform is.

Daarnaast  berekenen we welke impact een investering heeft op je cap table en welk potentieel rendement een investeerder kan verwachten.

De uiteindelijke waardering bij een investering is niet per se hetzelfde als de waardering die je via de verschillende methodes berekend hebt. Het hangt ook af van jouw onderhandelingsvaardigheden, de reden van de verkoop/kapitaalronde en of er veel alternatieven op de markt zijn. Om het op een andere manier te zeggen: je bedrijf is maar waard wat iemand ervoor wil betalen. De berekening helpt je natuurlijk om de gesprekken op gang te brengen.

Wat krijg je na afloop van de waardebepaling?

Je ontvangt een waarderingsrapport van The Harbour. Dit rapport beschrijft een marktconforme waardering van jouw vennootschap aan de hand van de meest gangbare waarderingsmethodes en geeft een overzicht van vergelijkbare transacties en bedrijven in jouw sector. Dit document kan je gebruiken in gesprekken met investeerders.

Daarnaast krijg je een waarderingstemplate in Excel om zelf de waarde van je bedrijf te berekenen volgens de meest gangbare principes en een cap table simulatie om de impact van de waardering op je aandeelhoudersstructuur te beoordelen.

Haal de juiste financieringsmix op aan de beste voorwaarden
  • Toegang tot netwerk van 5k+ financiers
  • Financieringstraject op maat
  • Onderbouwd dossier verhoogt slaagkansen
  • Altijd zoeken naar de beste deal

Stilstaan is geen optie. Vind de juiste financiering voor je bedrijf.

Boek een kennismaking in
Volledig vrijblijvend en amper een halfuurtje van je tijd